RID (Rule Interpretation Decision)

(Use additional sheets as necessary)

Type of RID Requested Response Time ~ DSD Assigned RID # 1 08
Customer RID a 24 hours L
Internal Staff RID O 10 working days d

As time available

1. Project Name: The Oaks IT

2. Project Number: n/a
(Plat #, Zoning Case #, etc.)

3. Project Street Address:  South of Silicon Drive and west of Network Boulevard
(If not available nearest intersection of two public streets)

4. Applicant Name: Kaufman & Killen, Inc.

5. Applicant Address: 100 West Houston Street, Suite 1250

6. Applicant Telephone #:  (210) 227-2000
7. Applicant e-mail Address: ashley@kk-lawfirm.com

8. Rule in Question: Unified Development Code
§35-311, Table 311-2 Nonresidential Use Matrix

9. Applicant’s Position:

Date: May 21,2012 Contact: Ashley Farrimond Contact T elephone #: (210) 227-2000 ext. 18

Television and radio stations with antennas or transmission towers are not identified uses
in the City of San Antonio (“City”) Unified Development Code (“UDC”) Table 35-311-2
Nonresidential Use Matrix. The UDC Supplemental Use Regulations in Section 35-385
permit radio or television antennas and transmission towers by right in all non-residential
base zoning districts. Radio and television stations are not mentioned in this section or
elsewhere in the UDC.

In the event a specific use is not provided for in the UDC Use Matrix, the Director of
Development Services “shall make a determination if a use not mentioned can reasonably
be interpreted to fit into a use category where similar uses are described.” UDC Section

35-311(b)(3).
Radio and television stations are offices that provide a service. Stations provide broadcast

content to listeners and viewers within their designated market area and are licensed by
the FCC. Stations generally broadcast a mix of locally originated programming, including
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local news, and are supplemented by network programming, Broadcasting of
programming is completed with antennas or transmission towers, which are permitted by
right in all non-residential zoning districts.

Radio and television stations are materially similar to the “service” uses within the UDC
Use Matrix. Service uses are permitted in a broad range of base zoning districts. Further,
radio and television stations are directly associated with radio and television antennas or
transmission towers, which are permitted by right in all non-residential base zoning
districts.

For these reasons we request that the Director of Development Services issue a Rule
Interpretation Decision confirming that “radio and television stations” are a use permitted
by right in office, commercial, and light industrial base zoning districts.

10. Staff Finding:

(Including date of finding and name of city staff person formulating finding)
Date: 5/22/2012 Contact: Andrew Spurgin Contact Telephone #: 207-8229

As discussed in RID #81 (July 2, 2009) there is symmetry in Section 35-385 between
Radio and Television Antennas and Wireless Communication Systems.

Staff finds that UDC§35-385 governs the zoning regulations for the placement and
installation of wireless towers for radio and television antennas (R/TV), and wireless
communication systems (WCS) facilities. As this section is located within the
Supplement Use standards of Article III of the UDC, it is intended to provide predictable
standards for the placement of such towers throughout the City of San Antonio.

Staff finds that UDC§35-385 (a) governs the scope and applicability of the regulations
found in §35-385

(@) Applicability. The provisions established in this section shall be applied in the
manner described below:

(1) The installation of antenna Support structures in nonresidential zones
shall be a use permitted by right provided the following requirements are
met:

A. Radio and television antennas must comply with §35-385(b)
B. Wireless communications systems must comply with §35-385(e)

(2) The installation of antenna support structures in residential zones shall be
a used allowed by specific use authorization provided the following

requirements are met:

A. Radio and television antennas must comply with §35-385(c)
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B. Wireless communications systems must comply with $35-385(d)

(3) Access to public property in all zoning districts for the purpose of
installing wireless communications systems shall be allowed by complying
with the requirements of $§35-385(f).

(4) Wireless communications systems, regardless of the zoning district in
which they are installed, must comply with the additional requirements
Jound in §35-385(g).

Four subsections in 35-385 follow:

1. Subsection 35-385 (b) “Radio and Television Antennas” — this section governs
R/TV in nonresidential districts

2. Subsection 35-385 (c) “Radio and Television Antennas in Residential Zoning
Districts.” — this section governs R/TV in residential districts

3. Subsection 35-385 (d) “Wireless Communications Systems” — this section
governs WCS in residential districts

4. Subsection 35-385 (e) “Wireless Communications Systems Permitted by Right.”
— this section governs R/TV in nonresidential districts.

5. Subsection 35-385 (f) “Wireless Communication Systems in Public Right of
Way” — this section governs the use within the public right way and land owned
by the City of San Antonio, CPS Energy or San Antonio Water System.

The Venn diagram below illustrates the symmetry between both types of wireless
systems.
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Based on discussions with the applicant, staff understands that a television station office
with a communication antenna is proposed. There is no equivalent use in UDC Table
311-2. In such cases the Director is authorized to interpret the UDC permitted use matrix
in accordance with Section 35-311 (b):

(b) Uses Not Mentioned.

(1) Uses Not Permitted Unless Specifically Enumerated. No building permit
shall be issued for a use not specifically mentioned or described by category
in the Use Matrix. Evaluation of these uses shall be as set Jorth in subsection
(3), below.

* * * x *

(3) Interpretation - Materially Similar Uses. The director of development
services shall make a determination if a use not mentioned can reasonably be
interpreted to fit into a use category where similar uses are described.
Interpretations may be ratified by the city council upon recommendation by
the zoning commission at a regularly scheduled meeting. It is the intent of
this article to group similar or compatible land uses into Specific zoning
districts, either as permitted uses or as uses authorized by a specific use
permit. Uses not listed as a permitted or specific use permit shall be
presumed to be prohibited from the applicable zoning district. In the event
that a particular use is not listed in the Use Matrix, and such use is not listed
as a prohibited use and is not otherwise prohibited by law, the director of
development services shall determine whether a materially similar use exists
in this section. Should the director of development services determine that a
materially similar use does exist, the regulations governing that use shall
apply to the particular use not listed and the director's decision shall be
recorded in writing. Should the director of development services determine
that a materially similar use does not exist, the matter may be referred to the
zoning commission for comsideration for amendment to this chapter to
establish a specific listing for the use in question. Unless an appeal is timely
Jfiled pursuant to section 35-481 of this chapter, a decision of the director of
development services pursuant to this section is deemed to be valid. If; when
seeking periodic ratification of interpretations, the director's interpretation is
reversed, then decisions made in reliance on the director's interpretation
shall be deemed to be nonconforming uses.

11. Staff Position:

(Including date position presented internally and name of city staff person formulating position)

Date: 5/22/2012 Contact: Andrew Spurgin Contact Telephone #: 207-8229
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Staff’s position is that a radio/television (R/TV) antenna is a permitted in the
nonresidential districts as provided in 35-385(a)(1) and this is consistent with current
business practices — most recently zoning case Z2012097 at another location in the City.

Staff’s position is that a radio or television station office is materially similar to other
“Service” uses listed in Table 311-2 and specifically the uses permitted in the O-1, O-1.5,
0-2,C-2, C-3,D, L and I-1 districts.

For these reasons the applicant’s proposed radio and/or television station office with
communication antenna should be a permitted use in the O-1, O-1.5, O-2, C-2,C-3,D,L
and I-1 districts provided that the supplemental use regulations of 35-3 85(b) are followed
for the antenna structure and any accessory uses comply with Section 35-370 “Accessory
Use and Structure Regulations.”

12. Departmental Policy or Action:
(Including date of presentation of policy or action to the applicant, the effective date of the policy or action, schedule for pursuing an
amendment to the code if required and signature of the Director)

Date of policy/action: 6/1/12 Effective Date of policy/action: immediate

Accepts staff position and recommends the following code change for inclusion in the
next available UDC update program:

35-385 Radio, Television Antennas, and Wireless Communication Systems

(@)  Applicability. The provisions established in this section shall be applied in the
manner described below:

(1) The installation of antenna support structures in nonresidential zones
shall be a use permitted by right provided the following requirements are
met:

C. Radio and television antennas must comply with §35-385(b)
D. Wireless communications systems must comply with §35 -385(e)

(4) The installation of antenna support structures in residential zones shall be
a used allowed by specific use authorization provided the following
requirements are met:

A. Radio and television antennas must comply with $§35-385(c)

B. Wireless communications systems must comply with §35-385 (d)

(5) Access to public property in all zoning districts for the purpose of
installing radio and television communication use antennas or wireless
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communications systems shall be allowed by complying with the
requirements of $35-385(f).

(4) Wireless communications systems, regardless of the zoning district in
which they are installed, must comply with the additional requirements
SJound in $35-385(g).

(b) Radio and Television Antennas. Radio and television communication use antennas;

sepsed by the fodoral liesnead qmsatormm wadin amapadine a0l anmcnd aitie g
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; - EHES;
dish-antennas: shall be considered as permissible accessory uses in all zoning districts.

(1) Height. The height of an antenna shall be the total maximum to which it is
capable of being raised and shall be measured from the finished grade adjacent
fo the antenna or antenna support structure if ground-mounted or Jfrom the peak
of the roof if roof-mounted. Antennas within nonresidential districts shall comply
with the height and setback requirements for the particular district Section 35-
J17. Further, all antennas and antenna support structures shall comply with the
height restrictions of the joint airport and airport hazard zoning regulations, of
this article. All antennas and antenna support structures shall comply with the
height restrictions of the joint airport and airport hazard zoning regulations,
division 4 this chapter, (35-331 Airport Hazard Overlay District (AHOD)).
(2) Building Permit. A building permit from the department of platning-ahd
development services shall be required for the installation of any roof-mounted
antennas or antenna support structure over twelve (12) feet above the peak of the
roof and any ground-mounted antennas or antenna Support structure over twenty-
five (23) feet in height. A permit shall be issued only when there is Jull compliance
with this section and the applicable provisions of the International Building Code.
Applications for a permit shall be accompanied by the following in duplicate:

A. Construction drawings showing the proposed method of installation.

B. The manufacturer's recommended installations, if any.

C. Adiagram to scale showing the location of the antennas, property

and setbacks, easements, power lines, and all structures.

D. Certification by a structural or civil engineer registered by the State

of Texas that the proposed installation complies with the structural

requirements of the International Building Code.
(3) Maintenance. All antennas shall be maintained in good condition and in
accordance with the requirements of this section. No additions or modifications
shall be made to an antenna, unless it is in conformity with the International
Building Code and this section.
(4) Historic Landmarks or Historic Districts. The installation of any antenna or
antenna support structure within the property of a historic landmark or in a
historic district shall require the approval of the historic and design review
commission beard.
(5) Uses Not Permitted. Antennas not otherwise permitted under these
regulations may be permitted as a specific use authorization pursuant to Section
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Table 311-2 Nonresidential Use Matrix:
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Definitions and Rules of Interpretation.
35-4101. Definitions and Rules of Interpretation.
(a) Generally.

Radio/Television Antenna (R/TV) Communication Use. Establishments furnishing
point-to-point communication _services either aurally, visually or by radio frequency,
including radio or television broadcasting stations and the exchange or recording of
messages. See also 35-3835.
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Roderick Sanchez, AICP, C.B.O Date
Director
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