CITY OF SAN ANTONIO
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MEMORANDUM

TO: PDSD and SAFD Associates
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DATE: January 20, 2010

FILE: Code Interpretation Manual
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TITLE:
CODE EDITION:
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PURPOSE:
QUESTION:

ANSWER:

Commercial kitchen hood requirements in fire stations
2009 International Fire Code (IFC) as amended by COSA

609.2

To clarify whether commercial kitchen hoods are required in the kitchen
areas of fire stations.

Is it the intent of Section 609.2 to require a Type [ commercial kitchen
hoods above cooking appliances in typical fire station kitchen areas?

No. The cooking appliances installed in fire stations are not defined as
commercial cooking appliances as fire stations are not deemed “food service
establishments”. While food is prepared in the kitchen areas of fire stations,
the food preparation is limited (unlike that of a typical restaurant or other
type of “food service establishment™) and the building occupants
(firefighters) are highly trained on fire protection and fire safety measures.
However, portable fire extinguishers per IFC Section 906.1, Item #2 shall be
installed at each cooking appliance location. '
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