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Code Requirements for Drinking Fountains and Mop Sinks

2009 International Plumbing Code (IPC)
2009 International Existing Building Code (IEBC)

Table 403.1 IPC

To clarify when drinking fountains and service sinks are required to be
installed in an existing building or tenant space where these fixtures do not
currently exist.

In the 2009 International Plumbing Code, Table 403.1 states that for all
occupancies other than R-2 and R-3, a drinking fountain and a service sink
are required plumbing fixtures. If a new owner or tenant proposes to
occupy an existing building or building space, with or without a remodel
permit and no new Certificate of Occupancy (COOQ) is required, does the
new owner need to install drinking fountains and a service sink to meet the
requirements of the 2009 IPC?

No, the 2009 International Existing Building Code (IEBC) section
101.4.2. states that “The legal occupancy of any building existing on the
date of adoption of this code shall be permitted to continue without
change, except as is specifically covered in this code, the International
Fire Code, or the International Property Maintenance Code, or as is
deemed necessary by the code official for the general safety and welfare of
the occupants and the public.” Since there is no requirement for a new
COO, the new owner may occupy the building under the old COO and the
building is considered legal under the codes for which it was originally
built.
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QUESTION:

ANSWER:

New plumbing work that may be proposed in the building or tenant space
through a remodel permit, or through a plumbing trade permit, shall
comply with the requirements of the 2009 IPC without requiring the rest
of the building plumbing system to be brought up to the current IPC
requirements, provided this new work does not cause an existing system to
become unsafe, insanitary, overloaded or create a hazard to life, health or

property.

If a new owner or tenant proposes to occupy an existing building or
building space and there is a change of use or a new Certificate of
Occupancy (COOQ) requirement, does the new owner then need to install
drinking fountains and a service sink to meet the requirements of the 2009
IPC?

In most cases no. The 2009 International Existing Building Code (IEBC)
section 910 states that, “Where the occupancy of an existing building or
part of an existing building is changed such that the new occupancy is
subject to increased or different plumbing fixture requirements or to
increased water supply requirements in accordance with the 2009
International Plumbing Code, the new occupancy shall comply with the
intent of the respective International Plumbing Code provisions.” Section
307.9 of the IEBC states, “The code official shall certify that the structure
meets the intent of the provisions of law governing building construction
for the new occupancy and that such change of occupancy does not result
in any hazard to the public health, safety or welfare.” The intent of the
IEBC is to require increased plumbing fixtures when a change in
occupancy leads to an increase in the occupant load and/or proposed
additions to the existing plumbing system leads to an increase in the load
on the existing plumbing systems of the building. With a change in
occupancy, the plumbing requirements for the existing occupancy under
the 2009 IPC are compared to the requirements of the new occupancy
under the 2009 IPC. If the new occupancy results in greater or different
requirements than the old occupancy under the 2009 IPC, then the owner
is required to provide increased plumbing fixtures for the increased
number of occupants and may need to revise the existing plumbing system
to meet the increased plumbing load.

The existing plumbing system is still considered code compliant under the
code for which it was built, and any changes or additions to the plumbing
system will only be necessitated by increased plumbing demands as a
result of the new occupancy requirements over the old occupancy
requirements. Only when the increase in occupant load clearly requires an
additional drinking fountain compared to the old occupancy is the fixture
required (example: if both the old and new occupancies require one
drinking fountain under Table 403.1 of the 2009 IPC, there is no increased
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demand and therefore no requirement for a drinking fountain to be
installed - the existing system is still considered code compliant under the
code for which it was built). Excluding any Health Department
requirements, there would never be a requirement for a new service sink
for an existing building since all the occupancy types require only one
service sink in the 2009 IPC. A change in occupancy would not result in
an increased service sink requirement. It is not the intent of the IEBC to
retrofit all existing buildings with drinking fountains and service sinks.
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