CITY OF SAN ANTONIO

Planning and Development Services Department

MEMORANDUM
TO: PDSD Associates
FROM: Roderick Sanchez, AICP, CBO - Building Official
DATE: August 27,2010
FILE: Code Interpretation Manual

INTERPRETATION NUMBER: CI2010-015

TITLE:

CODE EDITION:

SECTION:

PURPOSE:

QUESTION:

ANSWER:

Home Occupancies and Residential portions of Live Work Units

Chapter 10 of the City Code

2009 International Building Code (IBC)
Unified Development Code (UDC)
2008 National Electric Code (NEC)

10-1403.3 (1) - (Chapter 10)
Section 419 (IBC)

Section 35-378 and 35-381 (UDC)
Section 334.10 (1) and (2) (NEC)

To clarify when an existing residential structure will need to have the
electrical system re-wired in a commercial wiring method when the
structure is used for a home occupancy, and to clarify when the electrical

system is required to be in commercial wiring method within the
residential portion of a live-work unit.

Is it a requirement to convert the existing electrical wiring to commercial
approved wiring method when applying to use an existing residence for a

Home Occupancy?

No, although there is code language that addresses having all commercial
installations wired in a commercial wiring method in Chapter 10, a Home

Occupancy is not a commercial application under the UDC. Home

Occupancies do not require a certificate of occupancy and the property
remains residential. Information Bulletin 106 is still valid for Home

Occupancies.
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QUESTION:

ANSWER:

QUESTION:

ANSWER:

[s it a requirement to convert the existing residential electrical wiring to a
commercial wiring method in the residential portion of a Live Work Unit?

No, as long as the structure meets 334.10 (1) and (2) of the 2008 NEC
(built as a one and two family dwellings and/or is Type III, [V or V
construction) and meets the definition and the requirements of a Live
Work Unit in Section 419 of the 2009 IBC, then NM and SE cabling may
be allowed to remain in the residential portion of the Live Work Unit.
However the non-residential portion would be required to comply with a
commercial wiring method. If the existing service entrance were located in
the non-residential portion, the SE cabling would require sleeving in the
non-residential area to extend it to the residential area.

In a proposed new structure that is intended to be a Live Work Unit, is the
electrical system of the residential portion of the unit required to be
designed and built per commercial standards?

No, if the new structure meets 334.10 (2) of the 2008 NEC which allows
NM, NMC, and NMS cabling in Type III, IV and V construction, the
entire structure is 3 stories or less above grade as per 10-1403.1 (21), and
the structure meets the definition and the requirements of a Live Work
Unit in Section 419 of the 2009 IBC, then NM cabling may be used in the
residential portion of the Live Work Unit. However the non-residential

portion would be required to comply with commercial wiring methods of
the City Code Section 10-1403.3 (1).
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Roderick J. Sanchez, AICP, CBO
Director and Building Official
Planning and Development Services Department



