CITY OF SAN ANTONIO

San Antonio Fire Department — Fire Prevention Division

MEMORANDUM
TO: San Antonio Fire Department and Development Services Department
Associates
FROM: Carl Wedige — Deputy Fire Chief — SAFD, Fire Marshal
DATE: July 09, 2014
FILE: Code Interpretation Manual

INTERPRETATION NUMBER: CI2014-002 (amended 7/09/2014)

TITLE: Calculating fire flow when sizing combination domestic and fire water lines
in Group R-2 projects.

CODE EDITION: 2012 International Fire Code (IFC), as adopted and amended by the
City of San Antonio (COSA)

SECTION: 2012 TFC Sections 104.1, 507.3, 507.4, 507.5.7 (COSA Amendments)
PURPOSE: To clarify which water demands shall be included when hydraulically

calculating combination private domestic and fire water lines in Group
R-2 projects.

QUESTION 1: Is the domestic water demand required to be included when
hydraulically calculating and sizing a private fire main where not used
in combination with a private domestic water supply?

ANSWER 1: No.

QUESTION 2: Is the domestic water demand required to be included when
hydraulically calculating and sizing a private fire main used in
combination with a private domestic water supply?

ANSWER 2: Yes. 2012 IFC Section 507.3, as adopted and amended by COSA,
indicates “Fire Flow requirements for buildings or portions of buildings
and facilities shall be as per Appendix B of the International Fire Code
or other approved method as determined by the Fire Marshal.” Ifa
combination domestic and fire water line is utilized, the following
demands shall be included in the design calculations, as applicable to
the subject system:

1. Minimum system design flow:
a. Asrequired by Appendix B of the I[FC



QUESTION 3:

ANSWER 3:

QUESTION 4:

ANSWER ¢:

QUESTION 5:

ANSWER 5:

for fire hydrant design calculations OR,

b. The fire suppression system demand including
inside and outside hose streams per the applicable
NFPA standards OR,

c. The fire standpipe demand.

2. The maximum expected peak domestic demand flow for
the building being calculated and any buildings on the
combination main utilizing one of the following methods:

a. Methods already included in an applicable NFPA
standard such as Table A.9.6(a) and A.9.6(b) of
NFPA 13R, 2010 edition, OR

b. San Antonio Water System’s Utility Service
Regulations adopted February 18, 2003 and all
subsequent amendments. Demand shall be 0.75
gallons per minute per dwelling unit being supplied
by the combination loop, OR

c. Other method approved by the Fire Marshal on a
case-by-case basis.

Is domestic demand for all buildings served by the combination private
domestic and fire water line required to be included?

Yes. Where no provisions are made to prevent the domestic water
flow, the overall domestic demand on the combination line must also
be included.

Does this policy apply to NFPA 13 sprinkler systems when the
standard specifically allows domestic demands to be ignored when
determining the size of combined private domestic and fire lines (such
as for all looped lines or dead-end lines that are 4-inch diameter or
larger)?

No.
Does this policy apply to other types of building occupancies or
developments that do not include Group R-2 uses such as office parks,

industrial parks, or single-family home developments?

No.

Per IFC 104.1, the fire code official is authorized to render interpretations of this code,

and adopt policies, procedures, rules and regulations in order to clarify the application of its
provisions. Such interpretations, policies, and procedures, rules and regulations shall be in
comlwance with the intent and purpose of this code.

Carl Wedige

Deputy Fire Chief - San Antonio Fire Department

Fire Marshal



