RID (Rule Interpretation Decision)
(Use additional sheets as necessary)

Type of RID Requested Response Time
Customer RID 0 24 hours O DSD Assigned RID # 119
Internal Staff RID X 10 working days

As time available X
Date: March 21, 2013 Contact: Richard Chamberlin Contact #: 210-207-8281
1. Project Name: Accessory Structures versus Accessory Dwelling Units
2. Project Number: n/a

3. Project Street Address: n/a
4. Applicant Name: n/a
5. Applicant Address: n/a
6. Applicant Contact #: n/a
7. Applicant e-mail: n/a

8. Rule(s) in Question: Provisions contained within Sections 35-370 (Accessory Use and
Structure Regulations) and 35-371 (Accessory Dwellings) of the Unified Development
Code (UDC) relative to accessory structures and accessory dwelling units in residential
zoning districts.

The accessory structure provisions contained in the UDC, along with previous
interpretations, have created customer service challenges within the Department’s permit
review, inspection, and enforcement functions as they relate to accessory dwelling units.
Attached and detached accessory dwelling units are permitted in single family residential
districts pursuant to Section 35-371 of the UDC, but what differentiates an accessory
dwelling unit from an accessory structure?

9. Applicant’s Position: Section 35-370 (Structures) contains regulations regarding
accessory uses and structures, and Section 35-371 (Dwellings) contains regulations
concerning both attached and detached accessory dwelling units. Accessory structures
must be located in side and rear yard areas, are subject to setback limitations and are
customarily incidental and subordinate to the principal building or use. Accessory
dwelling units may be detached or attached to the principal dwelling unit. Detached
accessory dwelling units must meet a minimum 5 foot setback from the rear and side
property lines and attached accessory dwelling units are subject to the same setback
requirements as the principal dwelling unit. Additional provisions restrict the number of
accessory dwellings and identify standards pertaining to size, parking areas, the number
of bedrooms, the number of occupants and utility services. Most importantly, a property
owner must occupy either the principal or accessory dwelling unit.
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The UDC defines a dwelling unit (primary or accessory), as “One (1) or more rooms
providing complete living facilities for one (1) family, including kitchen facilities or
equipment for cooking or provisions for the same, and including room or rooms for
living, sleeping, bathing and eating.”

Using the definitions offered by the UDC, the presence of kitchen facilities, including
those used for cooking, along with room or rooms for living, sleeping, bathing and eating
constitute a dwelling unit and the presence or absence of any of these factors may be used
to distinguish a dwelling from what is otherwise a typical, non-livable accessory

structure.

Per previous Department policy, submitted plans absent of just one of the required
elements of a dwelling (kitchen, rooms for living, sleeping, bathing, eating) are reviewed
and approved as accessory structures rather than accessory dwelling units. For example,
if plans do not include designated improvements such as cooking equipment or adequate
electrical circuits for said equipment, the structure is not deemed a dwelling. Because of
this approach, buildings that are reviewed and permitted as accessory structures are
sometimes being occupied as accessory dwelling units resulting in noncompliance with
the standards identified in Section 35-371 of the UDC. For example, these types of
conversions can result in accessory dwellings that far exceed the 800 square foot and/or
40% limitation on the size of accessory dwellings as they relate to the principal dwelling.
More importantly, electrical circuits not designed for a kitchen are being overloaded with

cooking equipment.

10. Staff Finding: The following discussion of complete living facilities serves to
distinguish an accessory structure from a dwelling unit:

Question #1: What constitutes a complete living facility? If just one element for living,
sleeping, bathing or eating is removed, is a building only subject to the standards for
accessory structures found in Section 35-370 of the UDC and not regulated as a dwelling
unit under Section 35-371?

Answer: It depends on the design of the structure and the intended use. Accessory
structures are not self-contained dwellings with facilities for sleeping, eating and bathing
and accessory to the principle residence [Section 35-370(a)(5)]. Although an accessory
structure may be used for many activities, access to and from the principle dwelling is
still necessary in order to conduct all normal living activities such as sleeping, bathing
and cooking/eating. To be considered an accessory dwelling unit, a building must
contain a full bathroom, kitchen/kitchen area for cooking and at least 70 square feet of
living/sleeping space. Generally, the absence of any two elements renders the building
an accessory structure and subject to the regulations found in Section 35-370. However,
since the largest difference between an accessory structure and a dwelling is sleeping
(with the possibility of renting the space or increasing the number of family members
beyond those residing in the principle residence), it is possible to have the sleeping
activities absent in a proposed structure and still be considered an accessory structure
(See Questions #4 and #5).
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Question #2: If plans are submitted for a structure that includes only a half-bath(s) with
living/sleeping room(s) with no kitchen, does it constitute a dwelling unit?

Answer: No, a structure with a sleeping room and one half-bath (no bathtub or shower)
with no kitchen does not constitute a dwelling unit since no bathing fixtures exist. The
intent of Section 35-371 is that accessory dwellings do not involve the payment of rent,
house no more than three occupants, have no more than one bedroom (if detached from
principal dwelling) and do not exceed 800 square feet in most zoning districts.
Therefore, plans that identify not more than one half-bath and not more than one
designated bedroom with no kitchen will be reviewed pursuant to accessory structure
standards. Any room where a closet is proposed, regardless of closet size, will be
designated a bedroom by the Department when permits are issued.

Question #3: What constitutes a kitchen?

Answer: A kitchen consists of a sink, countertop(s) for processing food, and electrical
circuits (GFCI protected) for cooking equipment. A sink may be installed in an
accessory structure and a GFCI receptacle installed by the sink, but the sink countertop
should not have a width supporting more than one small appliance (microwave, toaster
oven, juicer/processor). However, absent a sink and countertops, electric circuitry
consisting of 240 volts suggests future conversion to a kitchen or kitchenette, triggering
the applicability of Section 35-371. A sink without a countertop does not constitute a
kitchen unless a 240 volt circuit is provided.

Question #4: Is a full bath and kitchen allowed in an accessory structure without the
structure constituting a dwelling unit?

Answer: Yes, an accessory structure such as a pool house or detached play/party room
may contain bathing and cooking facilities. However, separate rooms consisting of at
least 70 square feet of living/sleeping space or other areas designated on submitted
building plans as closet space would not be allowed else the structure will be considered
an accessory dwelling and subject to Section 35-371 of the UDC.

Question #5: A detached structure is being proposed that contains a % bath with a family
room/recreation room that contains a wet bar with sink, countertop for the bar and 120
volt circuits. There is no apparent sleeping area with closets. The intent is to use the
structure for parties, separate art studio, game room, home entertainment room, or other
functions with no intent to have people sleep overnight. Can this structure be considered

an accessory structure?

Answer: Yes, the structure may be an accessory structure, however, the following
restrictions shall apply: The building footprint of the accessory structure shall be limited
to forty (40) percent of the building footprint of the principal residence as stated in
Section 35-371 (b)(1); since the uses of the structure is limited to non-sleeping activities
by the residents of the main home, there shall be no new parking/garage areas or new
curb cuts created for the accessory structure; there shall be no bedroom proposed; there
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shall be no 240 volt circuits serving the structure; and, the accessory structure shall meet
all the accessory structure requirements of Section 35-370(b).

11. Staff Position: The following table summarizes guidelines as to how the Department
will differentiate accessory structures from accessory dwellings for review, permitting
and enforcement purposes:

BATHROOM KITCHEN LIVING SPACE
Full Bath Sink and Counter At Least 70
or and / or Square Feet Dwelling?
2 Bath (No bathtub or shower) | 240 volt GFCI Electrical (living and / or
Circuit closet space)
Full Bath NO
¥ Bath NO
Sink and Counter and/or 240 NO
Sink and Counter NO
240 NO
70 Square Feet NO
Full Bath Sink and Counter and/or 240 NO
Full Bath 70 Square Feet YES
Sink and Counter and/or 240 70 Square Feet NO
2 Bath Sink and Counter and/or 240 70 Square Feet NO**
% Bath Sink and Counter and/or 240 NO
2 Bath 70 Square Feet NO
Full Bath Sink and Counter and/or 240 70 Square Feet YES

** The accessory structure is limited to forty (40) percent of the building footprint of the
principal residence as stated in Section 35-371 (b)(1). No separate parking garage or
parking lot shall be constructed. No 240 volt electrical circuits shall be permitted. No
separate rooms with closets shall be permitted. The accessory structure shall meet all the
requirements of Section 35-370(b).

12. Departmental Policy or Action: The Director concurs with staff’s position in
differentiating accessory dwellings from accessory structures and directs this interpretive
decision be posted on the Department website for customer consumption.

Effective Date of policy/action: Immediately

Date of policy/action: March 21, 2013

-2/-/>

Date

Roderick Sanchez,
Development Services Director
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