CITY OF SAN ANTONIO
DEVELOPMENT SERVICES DEPARTMENT 445

P.0.BOX 839966 | SAN ANTONIO TEXAS 78283-3966 ACCREDITED

RULE INTERPRETATION DETERMINATION

Determination #: 2016-002

Title: Paper Streets RID

Drafted by: Land Development Engineering

Rule in Question: UDC 35-506(d) Substandard Streets

Department Action: This RID is for clarification purposes and includes a suggested UDC
amendment. The department concurs with staff’s position as presented below and
subsequently will be applying the minimum requirements as described. Lots fronting to a
Paper Street and is using it for access will be required to meet the minimum pavement

standards when platting or requesting a building permit.
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Date

Roderick Sanchez, AICP, CBO
Development Services Director

Effective Date of Determination: (Immediately)

Please note RIDs often result in direct or related UDC amendments to codify the clarification addressed within
the RID. RIDs can also be superseded by subsequent RIDs or UDC amendments. The Development Services
Department will remove RIDs from the website when they are no longer valid.

Staff Analysis: Staff’s position is that a “Paper Street” is not properly represented under
the substandard street section of the Unified Development Code (UDC). The UDC
includes several scenarios for substandard streets and in all cases it describes a “publicly
maintained street” or “privately maintained street”. A “paper street” is not a publicly
maintained street and it is per UDC definition “A right-of-way that is shown on an
approved or recorded subdivision plat or tax map and that is unpaved, uncontinuously
paved, or paved at less than twenty (20) feet of average width.” In addition, minimum
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requirements for a “paper street” under a building permit is not currently described in the
UDC, hence clarification is needed.

UDC Section 35-506(d)(9)(B)(3) states “If a property is being platted adjacent or
contiguous to an existing privately maintained street or paper street and is using the street
for access, the property owner must coordinate with the entity responsible for maintaining
the street to access the street for daily access. A note on the plat shall be added to the plat
informing the public that the development has access to a street that is privately maintained
or not maintained.”

Furthermore, UDC Section 35-506(d)(4) Minimum Construction Required states “Where
the rough proportionate determination (determination study under section 35-502) has
determined that the applicant’s development would not generate enough traffic to require
mitigation for right-of-way dedication or improvements to the pavement cross section, the

provisions of this subsection shall not apply. In such cases, the safety lane requirements of
35-506(d)(11) shall be met.”

In conclusion, this RID will clarify the minimum requirements for a paper street in the case of
a building permit and plat inside the City limits. The current description in the UDC will
continue to be used by the Bexar County in the ETJ.

Staff Position and Interpretation: Staff’s findings are listed below and followed with
an interpretation:

Section 35-506(a) of the Unified Development Code (UDC) states the following:

(1) Generally. The provisions of this division shall apply to:
(C) Any ministerial permit where one (1) or more of the following applies:
(1) Application for building permits for new structures or development on a vacant
lot where there are no existing structures or development.

By virtue of the code provision above, staff finds that the requirements for street
improvements apply under a building permit. Furthermore, UDC Sections 35-506(a)(1),
35-506(b), 35-506(d)(1) including Table 506-3, 35-506(d)(9)(B)(3) & (4), 35-515(c)(4),
and Appendix ‘A’ definition “streets, paper”’, when read together, clearly requires
pavement construction by an applicant for plat approval or building permit.

Notwithstanding 35-506(d)(9)(B)(4), there is no street classification in Table 506-3 which
is not required to be paved, nor does 35-506(d)(9)(B)(4) refer to paper streets. Therefore,
35-506(d)(9)(B)(4) can only be read to apply where mitigation or improvements are
contemplated for an existing paved street.

UDC Appendix ‘A’DEFINITIONS AND RULES OF INTERPRETATION

Sec. 35-4101. - Definitions and Rules of Interpretation.

Street, paper. A right-of-way that is shown on an approved or recorded subdivision plat
or tax map and that is unpaved, uncontinuously paved, or paved at less than twenty (20)
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feet of average width. Any use of the paper street right-of-way for construction, storage or
other purposes is prohibited unless the street is quitclaimed by the owner and vacated
through a replat. Construction or improvements to the paper street shall be required with
development on adjacent lots or properties.

Since paper streets originally required construction to UDC paving standards when they
were initially approved via plat, the UDC requirement to construct paper streets in
Appendix ‘A’ should be read as the requirement to complete the construction originally
required when they were created via plat approval.

Therefore, it is staff’s position that pavement improvements shall be required on paper streets
when a building permit for a new structure is issued. For properties located outside the City
limits and within the ETJ, this requirement will not apply since no permits are issued by the
County.

Future UDC Amendments:

Section 35-506(d)(9)(B)(3) of the Unified Development Code (UDC) shall be amended as
follows:

(3)  If a property in the ETJ and outside City Limits is being platted adjacent or
contiguous to an existing privately maintained street or paper street and is using the
street for access, the property owner must coordinate with the entity responsible for
maintaining the street to access the street for daily access. A note on the plat shall be
added to the plat informing the public that the development has access to a street that
is privately maintained or not maintained. If a property is located inside the City Limits
and is adjacent or contiguous to an existing paper street, then the minimum pavement
requirements under this division will be required when the property is being platted or
is requesting an application for a building permit and in either case it is proposing to
use the paper street for access.
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