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ANSWER:

Lavatory Clearances Fixture Spacing
2012 International Plumbing Code (IPC) as adopted by COSA

405.3.1 Water closets, urinals, lavatories and bidets. A water closet,
urinal, lavatory or bidet shall not be set closer than 15 inches (381 mm) from
its center to any side wall, partition, vanity or other obstruction, or closer
than 30 inches (762 mm) center to center between adjacent fixtures. There
shall be not less than a 21-inch (533 mm) clearance in front of the water
closet, urinal, lavatory or bidet to any wall, fixture or door.

For lavatories, does the City of San Antonio enforce the 15-inch clearance
from the center of the fixture to any side wall, vanity or obstruction. Does
the City enforce the 30-inch center to center clearance between adjacent
lavatory fixtures?

No. The City of San Antonio finds that the primary reason for lavatory
clearances is for ease of cleaning. Under the Uniform Plumbing Code, there
are no minimum clearances for lavatories, only clearances for water closets,
urinals and bidets; and the city finds that there have been no health and safety
issues related to clearances of lavatories even without past regulation. In
addition, lavatory clearances are not reasonably reviewable at plan review
and can’t be measured in the field until the final inspection. Therefore the
City of San Antonio will not enforce lavatory clearances; either center of
fixture to side walls, partitions or other obstructions or the 30-inch clearance
center to center between adjacent lavatory fixtures in section 405.3.1 of the
2012 IPC.

Does the City of San Antonio enforce the 21-inch clearance from the front of
a lavatory fixture to any wall, fixture or door?

Yes.



QUESTION 3: Since the City of San Antonio will not enforce the clearance of a lavatory
fixture to a wall, partition or obstruction or enforce the center to center
clearances between lavatories, are the lavatory clearances required to meet
the Americans with Disability Act?

ANSWER: Yes. All construction must meet the clearances required by the State of
Texas Department of Licensing and Regulation under the Architectural
Barriers Texas Accessibility Standards (TAS). Inspections are performed by
others, rather than the City of San Antonio as required by Section 469.105 of
the Architectural Barriers Law.
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