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DEVELOPMENT SERVICES  DEPARTMENT 

 

 MEMORANDUM 
 

 

To: DSD Associates 
 

From: Roderick J. Sanchez, Director and Code Official 
 

Date: July 9, 2015 
 
 
 
 

INTERPRETATION NUMBER: CI2015-004 
 

TITLE: Storage in Electrical Rooms or Mechanical Rooms 
 

CODE EDITION: 2014 National Electrical Code; 2015 International Fire Code 
 

SECTION: NEC Section 110.26 (B), NEC Section 240.24 (A), NEC Section 240.24 (D) 
 NEC Definitions; IFC 315.3.3, IFC 605.3.1 
 

QUESTION: Can an electrical or mechanical room be used for storage? 
 

ANSWER: No.  The 2014 NEC Section 110.26 specifies that access and working space shall be provided 
and maintained for all electrical equipment.  The space is required to allow safe operation, 
protection, and maintenance of the equipment and devices should not be located in the vicinity of 
easily ignitable material.  The NEC also dictates that devices shall be readily accessible and 
defines readily accessible as “capable of being reached quickly for operation, renewal, or 
inspections without requiring…to climb over or remove obstacles…”.   

  
 The 2015 IFC Section 315.3.3 specifically states that combustible materials shall not be stored in 

boiler rooms, mechanical rooms or electrical rooms.  The rooms containing electrical control 
panels are to be marked with a sign stating ELECTRICAL ROOM so fire fighters and authorized 
personnel have quick access to power and equipment disconnects in an emergency situation.   

 
 The codes work together to reduce the possibility of the ignition source coming into contact with 

combustible materials and to provide a safe working area for operation and maintenance. 
 
 
 

 
 


