CITY OF SAN ANTONIO
DEVELOPMENT SERVICES DEPARTMENT @
P.O.BOX 839966 | SAN ANTONIO TEXAS 78283-3966 ACCRDEEIEH

TO: DSD Associates

FROM: Michael Shannon, Director and Building Official

DATE: September 17, 2018

FILE: Code Interpretation Manual

INTERPRETATION NUMBER: CI2018-001

TITLE: Use of Earthen Construction in addition to Adobe Masonry

CODE EDITION: 2018 International Building Code (IBC), as amended by COSA

SECTION: 2018 IBC Section 2109, Chapter 10 Section 10-5 (n)
QUESTION 1: Does the City permit the use of Earthen Construction under the 2018 IBC?
ANSWER: Yes. Chapter 10 Section 10-5 (n) allows the Building Official to approve

an alternative method of construction if the proposed design is satisfactory
and complies with the intent of code. Amendments to IBC Section 2109
were reviewed and recommended for adoption by the Building-related and
Fire Codes Appeals and Advisory Board. The City had intended to include
the recommended amendments to IBC Section 2109 in Chapter 10 of the
City’s Code of Ordinances that includes all of the amendments for the
Building-Related Codes. Since the information was unintentionally left
out of the adopted ordinance, the Development Services Department

~ created this Code Interpretation to incorporate the design guidelines for
Earthen Construction.

SECTION 2109
EMPIRICAL DESIGN OF [ADOBE-MASONRY] EARTHEN WALL SYSTEMS

2109.1 General. Empirically designed [adebe-masenry] earthen wall systems shall conform to the
requirements of Appendix A of TMS 402, except where otherwise noted in this section.

2109.1.1 Limitations. The use of empirical design of earthen wall systems [adebe-masensy] shall
be limited as noted below [in-Section-A-1-2-0£TMS-402]. In buildings that exceed one or more of the
limitations below [ef-Sestion-A-1-2-0F FMS-402], [masonry] earthen wall systems shall be designed in
accordance with the engineered design provisions of Section 2101.2 [erthe-foundation-wall
provisions-of Section1807.1-5].
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2109.1.1.1 Gravity Loads. The resultant of gravity loads shall be placed within the center third of
the wall thickness and within the central area bounded by lines at one-third of each cross-sectional
dimension of foundation piers.

2109.1.1.2 Seismic. Empirically designed earthen wall systems are not permitted for buildings,
parts of buildings or other structures in Seismic Design Cateqories B.C,D,E or F as defined in ASCE
7.

2109.1.1.3 Wind. Empirically designed earthen wall systems are not permitted for buildings, parts of
buildings or other structures where the basic wind speed exceeds 115 mph (51 mps).

2109.1.1.4 Risk category. Empirically designed earthen wall systems are not permitted for
buildings, parts of buildings or other structures in Risk Cateqory IV as defined in ASCE 7.

2109.1.1.5 Other horizontal loads. Empirical requirements shall not apply to earthen wall systems
resisting horizontal loads other than permitted wind or seismic loads.

2109.1.1.6 Support. Empirical requirements shall not apply to earthen wall systems vertically
supported on wood construction.

2109.1.1.7 Below grade. Earthen construction shall not be permitted for use in foundations,
footings, retaining walls or in any building element at or below grade.

2109.1.1.8 Height and area. Empirically designed earthen construction shall be limited to buildings

or parts of buildings with a braced wall height not exceeding 9 feet (2.74 m) and an enclosed area
!

ess than or equal to 1600 square feet (150 m“).

Exception: For buildings of empirically designed earthen construction when designed by a
registered design professional, wall height limitation shall be increased to a maximum of 35 feet
(10.6 m) as measured from the average specified finish grade adiacent to the wall and area
limitations shall not apply.

2109.2 [Adebe] Earthen construction. [Adebe] Earthen construction shall comply with this section
and shall be subject to the requirements of this code for Type V construction, Appendix A of TMS
402 and this section.

2109.2.1 Unstabilized [adebe] earthen construction. Unstabilized [adebe] earthen construction
shall comply with Sections 2109.2.1.1 through 2109.2.1.5[4].

2109.2.1.1 Characteristic [C]compressive strength, f'.. [Adebe] Earthen construction units shall
have an average charactenstlc compresswe strength as reqmred bv desmn but not less than 150
psi (1034 kPa). [
shall be tested in accordance with ASTM Ce67 and characterlstlc compressive strenqth for each unit
shall be determined by multiplying the result by the correction multiplier provided in Table
2109.2.1.1. [and-individual-unit-are-neot] No individual unit is permitted to have a characteristic

compressive strength of less than 125 psi (862 kPa). [250-psi-{3724] kPa)}-

TABLE 2109.2.1.1
PRISM STRENGTH CORRECTION FOR CHARACTERISTIC COMPRESSIVE STRENGTH, f,
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_| Test Unit Height to Least Width Ratio H/W ASTM C67 Correction ;Ilultiplier
<=0.5 0.50
0.70 N 0.60
1 0.70
15 ' 0.75
. 2 " . 0.77 |
-3 - 0.95
_ . 4 R i 1-.(-).0 B

2109.2.1.2 Modulus of rupture. [Adebe] Earthen construction units shall have an average
modulus of rupture of not less than 50 psi (345 kPa) when tested in accordance with the following
procedure. Five samples shall be tested and individual units shall not have a modulus of rupture of
less than 35 psi (241 kPa).

2109. 2 1.3 Condition of units. Adobe masonry and compressed earth block units used in load-

bearing construction shall be whole and sound and not more than 10% of the bearing surface shall
be missing or chipped. The basic unit competence of any guestionable units shall be assessed by
the ability to be dropped to a hard level surface from a height of not less than 24 in (609 mm) without
fracture or delamination.

2109.2.1.4 Organic matter. Organic matter present in soils used for earthen construction shall be
limited to not more than 5% as measured by AASHTO T267 Loss-on-Ignition Test.

Exception: Limits on organic matter content shall not apply to adobe masonry units.

2109.2.1.5 Soil acidity (pH). Prior to use in earthen construction, native soil acidity shall not be less
than pH 7.0 as measured by ASTM D4972. Soil pH less than 7.0 shall be treated by thorough mixing

with lime to raise pH to an acceptable level prior to use.

2109.2.2 Stabilized [adobe] earthen construction. Stabilized earthen construction [adebe] shall
additionally comply with [Seehm+2499—2—1—#9r—unstabﬂ+zedadebe—madd+t;en-te] Section[s] 2109.2.2.1
[ard2109.2.2.2].

2109.2.2.1 Soil requirements. Soil used for stabilized earthen construction [adebe-units] shall be
volumetrically stable and chemically compatible with the stabilizing material.
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2109.2.3 Allowable stress. For empirically designed earthen construction, [Flthe allowable
compressive stress on gross cross-sectional area of a unit or sample [adebe] shall not exceed 30 psi
(207 kPa).

Table 2109.2.3.1, ALLOWABLE SHEAR ON BOLTS IN ADOBE MASONRY, is amended to reflect
changes to the title. Unaltered sections of the Table remain in full force:

TABLE 2109.2.3.1
ALLOWABLE SHEAR ON BOLTS IN [ADOBE] EARTHEN CONSTRUCTION MASONRY

2109.2.4 Detailed requirements. [Adebe] Earthen construction shall comply with Sections
2109.2.4.2[4] through 2109.2.4.9.

[
profossionat]

2109.2.4.2 Mortar. Mortar for adobe masonry and compressed earth blocks [censtrustien] shall
comply with Sections 2109.2.4.2.1 and 2109.2.4.2.2.

2109.2.4.2.1 General. Mortar for use in earthen construction [adebe-units] shall be [in-accerdance
with-Seetion2103-2-4;orbe] composed of [adebe] soil of [the-same] like composition and
stabilization as the [adebe-brick] earthen construction units. [Unstabilized-adebe seil-mertaris
permitted-in-senjunction-with-unstabilized-adobe brick-units:]

2109.2.4.2.2 Mortar joints. Adobe masonry and compressed earth block units shall be laid with full
head and bed joints and in full running bond of minimum % unit overiap.

2109.2.4.3 Parapet walls. Parapet walls shall be constructed of stabilized earthen construction
materials only. Parapet walls shall include flashing as described in Section 1404.4. [censtructed-of

adebe-units-shall-be-waterproofed]

2109.2.4.4 Wall thickness. For empirically designed earthen construction, [Fthe minimum
thickness of exterior walls in one-story buildings shall be 10 inches (254 mm). The walls shall be
laterally supported at intervals not exceeding 24 feet (7315 mm). The minimum thickness of interior
load-bearing walls shall be 8 inches (203 mm). The unsupported height of any wall of earthen
construction [censtrusted-of-adebe-units] shall not exceed 10 times the thickness of such wall.

2109.2.4.5 Foundations. Foundations for earthen [adebe] construction shall be in accordance with
Section 2109.2.4.5.1 through [ard] 2109.2.4.5.[2]5.

2109.2.4.5.1 Foundation support. Load-bearing and nonload-bearing fAwallls [and-paitions]
constructed of [adebe-unrits] earthen construction shall be supported by continuous footings and
foundations. Width of foundatlon walls shall not be less than the W|dth of earthen constructlon walls
WhICh thev support [ 2

2109.2.4.5.2 Lower course requirements. [Stabilized-adobe-units-shallbe-used-in-adobe-walls-for
the first 4-inches{102-mm)-above-the finished first-floorelevation.

] The lowest course of any wall of

unstabilized adobe masonry units shall be stabilized.
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2109.2.4.5.3 Height above grade. Foundation walls for earthen construction shall extend not less
than 6 inches (152 mm) above adjacent finish grade.

2109.2.4.5.4 Damp-proofing. The lowest course of earthen construction shall be protected with a

continuous damp-proofing barrier applied directly to the full width of the bearing surface of
foundation walls. Maximum permeance of damp-proofing barrier shall be IBC Class | or Il with a
perm moisture rating of not more than 0.5 perm.

Exception: Damp-proofing may be held back a maximum of % inches (20mm) at interior surfaces of
walls not exposed to weather.

2109.2.4.5.5 Site Drainage. Grade surfaces adjacent to earthen wall systems shall be designed to
provide adequate flow of water away from the foundation.

2109.2.4.6 Isolated piers or columns. [Adebe-units] Earthen construction shall not be used for
isolated piers or columns in a load-bearing capacity. Walls with a length less than the greater of
three (3) times the wall thickness or [less-thar] 24 inches (610 mm) [in-lergth] shall be considered to
be isolated piers or columns.

2109.2.4.7 Tie beams. Exterior walls and interior load-bearing walls constructed of [adebe-units]
earthen construction shall have a continuous tie beam at the level of the floor or roof bearing and
meeting the following requirements.

2109.2.4.8 Exterior finish. Exterior walls constructed of unstabilized [adobe-units] earthen
construction shall have their exterior surface covered with no[t] fewer than two coats of vapor-
permeable mineral based [Rertland-cement] plaster having a minimum thickness of 34 inch (19.1
mm) and conforming to ASTM C926. Where lathing is used as the method of plaster attachment,

lathing shali be of galvanized stucco netting anchored [Lathng—sha#—eemply—\wm-ASIM-GJ-OS-
Fasteners-shall-be-spaced] at 16 inches (406 mm) on center maximum with galvanized fasteners.
Exposed wood surfaces shall be treated with an approved wood preservative or other protective
coating prior to lath application.

/Z/; {f SZ,..

Michael Shannon, PE, CBO
Director and Building Official
Development Services Department
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