CITY OF SAN ANTONIO

DEVELOPMENT SERVICES AND FIRE DEPARTMENT
P.0.BOX 839966 SAN ANTONIO, TEXAS 78283-3966

TO: San Antonio Fire Department and Development Services Department Associates
FROM Christopher M Monestier, Deputy Fire Chief - SAFD, Fire Marshal

DATE: April 20, 2020

FILE: Code Interpretation Manual

INTERPRETATION NUMBER: C12020-001

TITLE: NFPA 13: Air Venting Valves

CODE EDITION: 2018 International Fire Code (IFC), as adopted and amended by the City of San
Antonio and 2016 NFPA 13 Standard for the Installation of Sprinkler Systems

SECTION: 2018 IFC §903.3.1; NFPA 138§§7.1.5,8.16.6 and A.8.16.6

PURPOSE: To define and clarify air vent requirements

QUESTION 1: Is the requirement applicable to new wet pipe systems?

ANSWER: Yes, any new design and installation with metallic piping under 2016 NFPA 13
shall be provided with an air venting valve per NFPA 13 Section 7.1.5 and
8.16.6.

QUESTION 2: Is the requirement applicable to all modifications to wet pipe systems?

ANSWER: No, the intent is not to require air venting for minor system modifications such as

sprinkler head relocations like those permitted under “Twenty Heads or Less™
permits. Major modifications involving work that exceeds over 50% of the floor
area will require the air vent to be installed in accordance with 2016 NFPA 13.
The permit applicant is responsible for providing the square footage of the scope
of work and the total floor area on the submittal.

QUESTION 3: [s the air venting valve required to be approved by a listing agency?
ANSWER: No. Per NFPA 13 Section 6.1.1.5, components that do not affect the

performance, shall not be require to be listed. System performance is focused
solely on the ability for water to be discharged from the sprinklers.
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QUESTION 4: Is there a specific location for the air venting valve to be installed on a system?
ANSWER: Yes. Air venting valve shall be either installed at the top of sprinkler riser or

near a high point in the sprinkler system per 8.16.6.

QUESTION 5: [s the air venting valve required to be accessible?
ANSWER: Yes, for manual air venting valves. The air venting valve must be accessible and

located no higher than 7ft above the floor. Automatic air venting valves are not
required to comply with the accessibility requirement of manual air venting

valves.
QUESTION 6: What 1s required to be included on sprinkler plans utilizing an air venting valve?
ANSWER: a. Location of valve;

b. Make or manufacturer; and

¢. Model number.

Christopher M. Monestier
Deputy Fire Chief

Fire Marshal

San Antonio Fire Department



